Årsredovisningen 2024 – stabil ekonomi och nya satsningar
%20redo.webp)
Trots ett omvärldsläge präglat av lågkonjunktur och ökade kostnader fortsätter Lidköpings kommun att utvecklas. Årsredovisningen för 2024 visar på en stark finansiell ställning och flera viktiga satsningar för framtiden.
Under året har Framnäs strandpark blivit verklighet – en långsiktig investering som gör Vänerns strand tillgänglig för fler och stärker stadens identitet som sjöstad. Arbetet med en ny badanläggning i området har också gått vidare, och detaljplanen för Framnäs bostäder, där upp till 500 nya bostäder planeras, är på väg mot antagande.
Även infrastrukturen för en hållbar vardag utvecklas. Arbetet med Ängens avloppsreningsverk, en av kommunens största investeringar någonsin, har tagit viktiga steg. En samverkansentreprenad har valts och upphandlingen har inletts.
Lidköping står stabilt, även i en tid som präglats av lågkonjunktur och ökade kostnader. Vi har hållit en stabil nivå i verksamheten samtidigt som vi tagit viktiga beslut för framtiden. Det dagliga engagemanget i våra verksamheter är en viktig förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla Lidköping med ansvar och långsiktighet, säger Gustav Edvinsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Topp tre i Årets superkommun – igen
Lidköping har fortsatt att få nationell uppmärksamhet. För tredje året i rad placerade sig kommunen i topp tre i utmärkelsen Årets superkommun, en rankning av Dagens Samhälle som bedömer kommunernas resultat inom bland annat skola, vård, omsorg, ekonomi, kultur och näringsliv.
2024 lanserades också Lidköpings nya platsvarumärke. Varumärket är framtaget i dialog med invånare, föreningsliv och näringsliv och ska samla krafterna kring Lidköping som en attraktiv plats att leva, bo och verka på.
Stabil ekonomi – men fortsatt behov av prioriteringar
Kommunkoncernen gjorde ett överskott på 395 miljoner kronor under 2024. För kommunen var överskottet 386 miljoner kronor. En stor del av det beror på värdeökning av fonder och andra placeringar. Om man räknar bort dessa vinster blir resultatet istället ett underskott på 83 miljoner kronor.
Tack vare kommunens starka ekonomiska ställning och höga soliditet bedöms det finnas synnerliga skäl att inte återställa underskottet.
Självfinansieringsgraden för investeringar ligger strax över 80 procent, vilket innebär att Lidköping till stor del finansierar sina investeringar med egna medel, även om det framöver krävs fortsatt prioritering för att bibehålla balansen.
Fokus på personal och framtida kompetens
Kommunens årsredovisning lyfter också personalfrågorna. Lidköping har fortsatt en låg sjukfrånvaro i jämförelse med andra kommuner, samtidigt som personalomsättningen är stabil.
Vi ligger bra till när det gäller sjukfrånvaro jämfört med många andra kommuner, men i faktiska tal är den fortfarande något för hög – och det arbetar vi aktivt med att förbättra. Samtidigt har vi en stabil bemanning, vilket ger oss ett starkt utgångsläge inför framtiden. Jag är stolt över det stora engagemang som finns i våra verksamheter – det är tack vare medarbetarnas insatser varje dag som vi kan erbjuda välfärd med kvalitet, säger kommundirektören Ulrika Strandroth Frid.
För att möta framtidens behov fortsätter arbetet med att utveckla kommunen som arbetsgivare och att attrahera nya medarbetare med rätt kompetens.
Trygghet, beredskap och hållbarhet
Under året har kommunen också stärkt sitt arbete inom trygghet och beredskap. Bland annat har beredskapslager för nödvatten, beredskapslådor till boenden och utbildning i krisledning och kriskommunikation etablerats. Kommunen har fortsatt arbetet med digitalisering och verksamhetsutveckling, bland annat genom fler e-tjänster, robotgräsklippare och en färdplan för digitalisering.
Med en tydlig vision om att vara en öppen, trygg och hållbar plats ser Lidköpings kommun fram emot att fortsätta utvecklingen under 2025 och framåt.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: kommunstyrelsen@lidkoping.se